22 Ιαν 2012

Αποστακτηριο για αιθέρια έλαια "Οικιακό"

Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούμε να βγάλουμε μέσω απόσταξης , μόνοι μας , αιθέρια έλαια. Η ιδέα υπήρχε τη λύση όμως την έδωσε ο θείος Βησσαρίωνας! Μια χύτρα τύπου "SEV" . (Αυτές οι παλαιού τύπου που βγάζουν την βαλβίδα από πάνω εξωτερικά). .......





Εκεί προσαρμόσαμε, με τη βοήθεια του Βάιου , μια εύκαμπτη χαλκοσωλήνα την οποία γυρίσαμε σε σπείρα μέσα σε ένα κουβά.
Βάζουμε φωτιά στο μάτι από κάτω και βάζουμε 5 λίτρα νερό στη χύτρα μαζί με 1/2 κιλό αποξηραμένη μάζα του φυτού από το οποίο θέλουμε να εξάγουμε το έλαιο. Γεμίζουμε τον κουβά με νερό και πάγο και μετά από λίγο έχουμε τα αποτελέσματα. Μη φανταστείται θεαματικά , είναι μικρές οι ποσότητες που εξάγωνται (λίγα ml), και ταυτόχρονα δεν έχουμε και αφθονία αποξηραμένου φυτού αυτή την εποχή.



32 σχόλια:

  1. Πρέπει να ...πίνει κανένα τσιπουράκι ο θείος Βησσαρίων διότι πως αλλιώς εξηγείται η έμπνευση; μου θύμισε τις πρόχειρες αποστάξεις σε χύτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τώρα θα κάνεις και τσιπουρόμελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περικλή το ίδιο κάνουμε και με τα φρούτα?πχ πορτοκάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΨΟΓΟΣ Ο ΘΕΙΟΣ!!!
    Ωραία πατέντα από θείο και ανιψιό αλλά επικίνδυνη... όσο σκέφτομαι τι θα πάθω αν τολμήσω να ακουμπήσω τη χύτρα της μάνας μου!!!...εσείς πως τα βγάλατε πέρα με τη θεία βρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έβγαλες καμιά φωτό με το παραφινάρισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @: Ανέστη δεν ξέρω αν γίνεται , αν έχουν τα φρούτα αιθέρια έλαια προφανώς γίνεται. Αν βρεις κάτι συγκεκριμένο πες μου να το δοκιμάσω.

    @: Νίκο αν της πάρεις μια καινούργια , αυτές χωρίς βίδα, θα είναι πιο εύκολο να βάλεις χέρι στην παλιά!

    @: Μάρκο, δεν τελειώσαμε ακόμη με το κατασκευαστικό κομμάτι, άσε που δεν αφήνει ούτως ή άλλως ο καιρός!!!
    Μπορώ να σου πω ότι συνολικά οι τρεις μας που φτιάχνουμε υλικό , θέλουμε να κατασκευάσουμε πάνω από 350 κυψέλες άσχετα του τύπου της κάθε μιας (κανονικές , πενταράκια, σύζευξης, βασιλλοτροφίας, τρικυψελίδια κλπ.), οπότε 'οπως καταλαβαίνεις μέχρι το παραφινάρισμα έχουμε ακόμη λίγο δρόμο γεμάτο από πολύ δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Περικλή... Τώρα είδα την πατέντα σου. Κ εμείς στο πανεπιστήμιο περίμενα να μας στείλει ο "κύριος" υπουργός λίγες χιλιάδες ευρώ για εξοπλισμό εργαστηρίων... Αύριο θα δείξω την πατέντα σου στον καθηγητή μου που περίμενε τόσο καιρό για αποστακτήρα και δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περικλή σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό Πάσχα!χρόνια πολλά και καλή ανάσταση φίλε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αληθώς ο κύριος,
    Χρόνια Πολλά σε όλους!!!
    Να με συγχωρείται για την απουσία μου όμως εδώ και λίγο καιρό μετακόμισα στην πρωτεύουσα και δεν έχω ακόμη ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ καλο αλλα πως γινεται η αποσταξη των αιθερειων ελαιων; οπως του τσιπουρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία η πατέντα δε λέω, η χαλκοσωλήνα με δυσκολεύει λίγο και το γεγονός ότι δεν έχω άλλη χύτρα αλλά το θέμα απόσταξη αιθέριων με ενδιαφέρει πολύ. Ερώτηση: αυτό που βγαίνει από τη σωλήνα είναι αιθ. έλαια ή ανθόνερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχω δει ένα μαγαζί στο μοναστηράκι που έχει μικρά καζάνια Λεωκορίου
    και Αποστόλη νομίζω θα ψάξω για την διεύθηνση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την καλησπερα μου Περικλη και ευχομαι οτι το καλυτερρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αγαπητε πατεντιαρη μες στη σκεψη μου ειστε [μηπως πρεπει να συνεργαστουμε;]εχω μεγαλωσει με αποσταξη ρακης.
    σκεφτομουν να βαλω στη παλια χυτρα αλφαδολαστιχο που ειναι ευκαμπτο αντι για χαλκο αλλα δεν το τολμουσα. τωρα θα το τολμησω γιατι εχω ερωτευτει το blog
    σπιτικα καλλυντικα αλχημειες και ελιξηρια και μου χρειαζεται η πατεντα σας

    φανταζομαι το αποτελεσμα ειναι περισσοτερο νερο και ελαχιστο αιθεριο.

    ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η επαφή του βοτάνου με το νερό συνήθως δίνει χαμηλότερης ποιότητας αιθέριο έλαιο. Το ιδανικότερο είναι το βότανο να βρίσκεται πιο πάνω από το νερό, σε κάποιο πλέγμα.

    Ένα χρήσιμο link είναι το

    http://www.randomwalk.gr/anki/index.php?option=com_content&view=article&id=38:paralavh-elaiwn&catid=10:2008-08-26-07-31-58&Itemid=7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατι στον κουβα βαζουμε νερο και παγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όντως Κάλλια το αποτέλεσμα είναι περισσότεο νερό κα ελάχιστο έλαιο. θέλεις ένα λεπτό σωλήνα και μια σύριγγα για να το πάρεις.
    Ανώνυμε στον κουβά βάζουμε νερό και πάγο γιατί το περιεχόμενο που περνά από τη σωλήνα και βρίσκεται σε αέρια μορφή πρέπει να ψυχθεί το δυνατόν γργορότερα ώστε να υγροποιειθεί πρωτού βγεί από αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. συγχαρητηρια για την ιστοσελιδα σασ και την εφεθρετικοτητα σασ.
    η χαλκοσωληνα γινεται σπειραλ πιο εύκολα αν κλεισει η μια ακρη και γεμισει με ζαχαρη. χτυπωντασ την ορθια χαμω σαν μαγκουρα για να μην μεινουν κενα,μετα κλεινουμε την αλλη ακρη.με τη βοηθεια ενοσ σωληνα τησ αρεσκειασ στερεωνουμε τη μια ακρη και αρχιζουμε να τυλιγουμε πανω στη σωληνα. κοβωντασ τισ ακρεσ την ενωνοθμε στο λαστιχο τησ βρυσησ με τα απο λιγη ώρα θα αδειασει η ζαχαρη(σιροπι).η σερπετινα ειναι ετοιμη για χρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπραβο για την πατεντα ..δοκιμασα να λυγισω τον χαλκοσωληνα με την ζαχαρη αλλα οχι πολλα πραγματα τσακιζε πως αλλιως να τον γυρισω ευχατηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αν ψωνισεις σωληνα για υδραυλικα δεν κανει να πας σε καταστημα ψυκτικων εχουν σωληνα μαλακια σαν πλαστελινη κ οτι Φ θελεις για να γυρισεις σκληρη πρεπει να βαλεις μεσα αμμο θαλασσης κ να την πυρωσεις με φλωγιστρο καλα για να μην τσακισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προσοχή παιδιά!! Επειδή είδα κάποιο σχόλιο για ...τσιπουράκι. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.
    Πάνω από τον αποστακτήρα του τσίπουρου και πριν την εξαγωγή πρεπει να υπάρχει ένα κατάλληλο "καπέλλο" του αποστακτήρα με συνγκεκριμένες αναλογίες στις διαστάσεις του, συγκεκριμένο σχήμα ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ με την εμπειρια εκατοντάδων ετων. Και όλα αυτά, προκειμένου να απομονωθούν στο πρωτο κλάσμα ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΧΥΝΟΥΜΕ καποιες ουσίες που προκαλουν προβλήμα στα ματια. Υπάρχουν πολλοί που επιχείρησαν να βγαλουν μόνοι τους και έχουν τυφλωθει, όπως και κοινωνίες που δεν γνωριζαν (πριν 3-4 δεκαετίες ένα παράδειγμα σε χωριο της Λάρισσας) και ειχαν περιστατικά τύφλωσης. Γιατί είναι γοητευτικό και αξιαίπενο να επιστρέφουμε στα παλια, αλλά παραδοσιακό σημαίνει και πληρη γνώση. Και επειδή πληρη γνωση δεν εχουμε απαιτείται τηρηση με ευλάβια των σταδιων - βημάτων παραγωγής και χρησης αγαθών. Είναι κάτι σαν ιεροτελεστία που αν παρακαμφθεί δεν γνωριζουμε τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΝΟΝΗΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΑΝΩΘΕΙ Η ΧΑΛΚΟΣΟΛΙΝΑ ΓΙΑΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νέες αναρτήσεις στο Email σας

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Μην επιχειρείτε τις κατωτέρω κατασκευές εάν δεν γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε και να χειρίζεστε σωστά και με ασφάλεια τα όποια εργαλεία απαιτούνται.
Σε καμιά περίπτωση δεν προτρέπω κανέναν στην αντιγραφή ή την εξαρχής δημιουργία οποιασδήποτε κατασκευής

ΔΕΝ ΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.


Οι κατασκευές παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν ιδέες δημιουργικότητας καθώς και για να τύχουν βελτιωτικών επεμβάσεων,
με τον ίδιο τρόπο που παίρνω κι εγώ ιδέες από άλλους ερασιτέχνες κατασκευαστές στο διαδίκτυο.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση,
με την υποχρέωση αναφοράς της πηγής προέλευσης.

All rights reserved
05/04/2008


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Δεν αναλαμβάνω την επ΄ αμοιβή κατασκευή καμίας από τις "πατέντες".
Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει κάποια πληροφορία ή συμβουλή (μέσω email).