25 Οκτ 2008

κηροσκορος , βιολογικη καταπολεμιση

(φωτο: www.geocities.com)
Αίτιο
Πρόκειται για τις προνύμφες των λεπιδοπτέρων Galleria mellonela (μεγάλος κηρόσκορος) και Achroia grisella (μικρός κηρόσκορος)...
Συμπτώματα-Διάγνωση-Βιολογία
Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε χαραμάδες ή σχισμές αδύνατων μελισσιών, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Οι προνύμφες που βγαίνουν διασκορπίζονται μέσα στη κυψέλη ανοίγοντας στοές στις κηρήθρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο νήμα (Εικ.13). Τρέφονται με μέλι, κερί, αλλά κυρίως με γύρη και υπολείμματα του γόνου μέσα στο κελί (επιδερμίδες νυμφών), ενώ αγαπημένα μέρη των εντόμων είναι οι αποθηκευμένες κηρήθρες και μέσα στην κυψέλη αυτές οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες (συνηθισμένο φαινόμενο σε αδύνατα μελίσσια). Η ανησυχία που προκαλείται μέσα στις κυψέλες μπορεί να οδηγήσει και σε λιποταξία.
Να σημειωθεί ότι ο μικρός κηρόσκορος εκτός των παραπάνω, συγκρατεί με τα μεταξένια νήματα τις χρυσαλίδες της μέλισσας, οι οποίες κατά την ενηλικίωσή τους δεν μπορούν να βγουν από τα κελιά τους. Οι μέλισσες μοιάζουν σαν πνιγμένες με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός και με την προβοσκίδα προς τα έξω.
Αντιμετώπιση
Για την καταπολέμηση του κηρόσκορου το πρώτο που πρέπει να γίνει ώστε να προφυλαχθεί το μελισσοκομείο είναι να διατηρούνται δυνατά μελίσσια.
Καλός καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θ<5οc>κατάψυξης (θ<-7οC για 4 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκορο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).
Κατασταλτικά μέτρα είναι ο υποκαπνισμός με θειάφι (Ανά 3 σκεπασμένους ορόφους με κηρήθρες καίγονται 50-70gr θειαφιού. Ακολουθεί δεύτερη εφαρμογή μετά 10 ημέρες και τρίτη μετά 15-20 ημέρες), εξάτμιση οξικού οξέος (Με τον ίδιο τρόπο αφήνουμε να εξατμιστούν 250ml οξικού οξέος 80%) και τα σκευάσματα του βακτηρίου Bacillus thurigiensis.
Απόσπασμα της Πτυχιακής Εργασίας : Βιολογική Μελισσοκομία του Στέφανου Κακαμούκα. ΤΕΙ ΚρήτηςΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, υπάρχει η εμπειρία ενός φίλου και εδώ και 20 χρόνια επαγγελματία μελισσοκόμου. Ο ¨ θείος Βησσαρίων ¨ μου είπε ότι όταν ρώτησε τυχαία διάφορες γιαγιάδες για το τί χρησιμοποιούσαν ενάντια στο σκόρο που έτρωγε τα ρούχα παλιά όταν δεν είχαν ναφθαλίνη, όλες του απαντούσαν ¨καρόφλα μάναμ¨. Και σε νέα ελληνικά: ¨καρυδόφυλλα¨. Βάζανε δηλαδή ανάμεσα στις κουβέρτες και τα ρούχα φύλλα καρυδιάς και ποτέ , κατα τα λεγόμενα τους, δεν είχανε πρόβλημα με το σκόρο. Δοκίμασε κι αυτός πέρυσι σε μια κυψέλη , στην οποία έβαλε από κάτω μπόλικα φύλλα καρυδιάς , δύο πατώματα κηρύθρες, και φύλλα καρυδιάς από πάνω. Δίπλα άφησε μια κυψέλη με κηρύθρες μέσα χωρίς φύλλα καρυδιάς. Το αποτέλεσμα αφού πέρσε το καλοκαίρι ήταν στην κυψέλη χωρίς φύλλα καρυδιάς ¨φάγανε και τα ξύλα¨ όπως χαρακτηριστικά μου είπε, ενώ στην άλλη ούτε γρατζουνιά!
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι πάνω στο θέμα, ή έχει διαπιστώσει κάτι άλλο, ας το αναφέρει για να κάνουμε μια κουβέντα απ΄ την οποία μπορεί να βγει κάτι που θα ωφελήσει όλους μας!!!
Η επόμενη πατέντα που ετοιμάζω είναι ένας οικιακός αποστακτήρας, τον οποίο θέλω να χρησιμοποιήσω για να παράγω αιθέρια έλαια. Με τα οποία θέλω να πειραματιστώ στην πιθανή τους προληπτική ή θεραπευτική δράση. Και εδώ θα παρακαλούσα αν κάποιος είναι γνώστης του θέματος σχετικά με τα αιθέρια έλαια , τρόπο παραγωγής , θερμοκρασίες , πιθανές παρενέργειες , θεραπευτικές δράσεις κλπ ας με συμβουλέψει. ( Η πατέντα και τα υλικά είναι έτοιμα, μολίς συναρμολογηθούν θα κάνω την ανάλογη ανάρτηση).
Η πρώτη δοκιμή θα είναι πάνω στην καταπολέμιση του κηρόσκορου. Αν όντως τα φύλλα καρυδιάς κάνουν δουλειά, θα πειραματιστώ με απόσταγμα φύλλων καρυδιάς σε πατώμα με κυρήθρες.9 σχόλια:

 1. Και μίγμα δυόσμου με λεβάντα (ανθισμένα τμήματα φυτών) βοηθάει … τώρα αυτό για τα καρυδόφυλλα πρώτη φορά το ακούω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για ολα υπάρχει η πρώτη φορά.
  Δεν είμαι μελισσοκόμος αν ήμουν θα το δοκίμαζα.
  Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μετά τον έλατο πήρα κερύθρες τις οποίες πέρασα από καταψύκτη, έκλεισα τα πατώματα που τις τοποθέτησα με εφημερίδα και έβαλα και φύλλα καρυδίας και δεν είχα κανένα πρόβλημα.Αυτά τα οποία δεν έκλεισα με εφημερίδα αλλά έβαλα το καπάκι και πολλά φύλλα καρυδιάς έμειναν ανέπαφα για διάστημα 2 μηνών και μετα έπιασαν κηρόσκορο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αναρωτιέμαι πως τόσα χρόνια δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη έπ’ αυτού λογικά θα γνωρίζει πιες δραστικές ουσίες θανατώνουν η απομακρύνουν τον κυροσκορο και σε ποια φυτά εμπεριέχονται (αφού γνωρίζουν τη χημική σύνθεση σχεδόν του 100% του συνόλου των φυτών σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα) αλλά ξέχασα να άλλη μια επαλήθευση που επιβεβαιώνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα για να ασχοληθούν με θεραπευτικές μεθόδους που θα στηρίζονται σε φάρμακα φυτικής προέλευσης τα οποία θα τα προμηθευόμαστε κατευθείαν από τη φύση ΔΩΡΕΑΝ π.χ. καρυδόφυλλα. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου οι χημειοθεραπείες είναι πιο κερδοφόρες, γι’ αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί φάρμακο η εμβόλιο κατά του aids διότι οι ισόβιοι φορείς και ασθενείς ανεβάζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο. Τα κρατικά πανεπιστήμια όμως τι κάνουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. κατασκευαζουμε μια μικρη αποθηκουλα την οποια γυρω την κλινουμε με τζαμι για να υπαρχη φως εκει βαζουμε της κυριθρες .κατα προτιμηση πανω σε ραφια τα οποια θα εχουν ροδες για να μπορουμε να τις ελεχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κατασκευαζουμε μια μικρη αποθηκουλα την οποια γυρω την κλινουμε με τζαμι για να υπαρχη φως εκει βαζουμε της κυριθρες .κατα προτιμηση πανω σε ραφια τα οποια θα εχουν ροδες για να μπορουμε να τις ελεχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εμείς στο Αργίνιο χρησιμοποιούσαμε φύλλα καπνού -όταν καλλιεργούσαμε- και δεν είχαμε ποτέ προβλημα.Τώρα μου έριξες την ιδέα για χρήση στις κηρήθρες αλλά που θα βρω καπνό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. FILE MOU IMAI NEOS MELISSOKOMOS PERSI EBALA KAI EGO KARIDOFILA KATO,PANO KAI ENDIAMESA STIS KERITHRES KAI I KERITHRES MOU ATHIKTES .SE KATHE PATOMA EBAZA 8 KERITHRES

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. FILE MOU IMAI NEOS MELISSOKOMOS PERSI EBALA KAI EGO KARIDOFILA KATO,PANO KAI ENDIAMESA STIS KERITHRES KAI I KERITHRES MOU ATHIKTES .SE KATHE PATOMA EBAZA 8 KERITHRES

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νέες αναρτήσεις στο Email σας

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Μην επιχειρείτε τις ανωτέρω κατασκευές εάν δεν γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε και να χειρίζεστε σωστά και με ασφάλεια τα όποια εργαλεία απαιτούνται.
Σε καμιά περίπτωση δεν προτρέπω κανέναν στην αντιγραφή ή την εξαρχής δημιουργία οποιασδήποτε κατασκευής

ΔΕΝ ΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.


Οι κατασκευές παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν ιδέες δημιουργικότητας καθώς και για να τύχουν βελτιωτικών επεμβάσεων,
με τον ίδιο τρόπο που παίρνω κι εγώ ιδέες από άλλους ερασιτέχνες κατασκευαστές στο διαδίκτυο.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση,
με την υποχρέωση αναφοράς της πηγής προέλευσης.

All rights reserved
05/04/2008


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Δεν αναλαμβάνω την επ΄ αμοιβή κατασκευή καμίας από τις "πατέντες".
Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει κάποια πληροφορία ή συμβουλή (μέσω email).