5 Ιαν 2012

Θερμοκήπιο - φυτώριο


Το έφτιαξα φέτος το Μάρτιο και είχε μεγάλη επιτυχία!!!
Η φυτρωτικότητα των σπόρων ξεπέρασε το 90% !
Οι σπόροι βγαίνουν σε πολύ σύντομο διάστημα και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα!,


Το κόστος του ανήλθε περίπου στα 140 €.
Χρησιμοποίησα κούφια τετράγωνη γαλβανιζέ σωλήνα 2 επί 2 εκατοστών., με την οποία κατασκεύασα τον σκελετό του θερμοκηπίου, που έχει μήκος 1,5 μ. , πλάτος 0,80 μ. και ύψος 0,80 μ. .


Στη βάση τοποθέτησα απλή ψιλή λαμαρίνα με κλίση προς τα εμπρός για να μαζεύει τα νερά και από τέσσερις τρύπες που άνοιξα μπροστά να φεύγουν έξω.
35 πόντους πιο ψηλά έφτιαξα τελάρο στο οποίο τοποθέτησα πλέγμα (κουνελόσητα) κι αυτό με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός για να είναι κάθετα τα φυτά προς τον ήλιο.
Πάνω από τη λαμαρίνα και κάτω από το πλέγμα έβαλα ένα αερόθερμο και από πάνω μια λαμαρίνα που να το υπερκαλύπτει για να μην πέφτουν νερά πάνω στο αερόθερμο.
Στο πάνω μέρος τώρα του πλέγματος και αριστερά όπως βλέπουμε στην προηγούμενη φωτογραφία , έβαλα και σκέπασα με ένα κομμάτι λαμαρίνας ένα θερμοστάτη.


Την όλη κατασκευή την ¨έντυσα¨ με φύλλο πλαστικού , όπως αυτά που βάζουνε σε καφετέριες και ταβέρνες για προστασία από τον αέρα. Είναι πολύ ανθεκτικό στον αέρα και δεν σχίζεται (για να καταλάβετε τοποθετοείται στη σιδερένια κατασκευή με βίδες!) . Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι είναι διάφανο όπως το τζάμι αφού τα νεαρά φυτά όση ανάγκη έχουν τη θερμότητα άλλη τόση , ίσως και περισσότερη ανάγκη έχουν το φως!
Το υλικό αυτό είναι ακριβό! Πήγα όμως σε ένα κατάστημα κατασκευής τεντών για μπαλκόνια και πήρα ρετάλια τα οποία μου τα άφησε στο κόστος (8€/μ2).
Στο πάνω μέρος που κλείνει το φύλλο πλαστικού σαν καπάκι, έβαλα αυτοκόλλητη λωρίδα σκριτς - σκρατς κι έτσι κλείνει και ανοίγει πολύ εύκολα.


Τους σπόρους αρχικά τους φυτεύω στα ειδικά τελάρα φυτέματος που βρίσκεις εύκολα στα γεωπονικά καταστήματα. Εγώ προτιμώ και χρησιμοποιώ αυτά που είναι φτιαγμένα από φελιζόλ, καθώς κρατάνε περισσότερη υγρασία και έχουν σαφώς μικρότερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Όταν μεγαλώσουν αρκετά τα φυτά τα μεταφυτεύω σε σακουλάκια και έπειτα στο έδαφος.
Όπως γίνεται κατανοητό , από τη στιγμή που η θερμοκρασία διατηρείται όλο το 24ωρο πάνω από τους 18οC (ελέω θερμοστάτη-αερόθερμου) η φύτρωση και ανάπτυξη των σπόρων είναι μια γρήγορη υπόθεση.
Αξίζει να σημειώσω ότι φέτος δεν αγόρασα κανένα φυτό , αλλά ότι χρειάζομαι για τον κήπο μου το φτιάχνω μόνος μου με μεγάλη επιτυχία. Αξίζει τα λεφτά του!

8 σχόλια:

 1. Kάνεις την καλύτερη δουλιά Περικλή.Κάποτε ήθελα να φτιάξω και εγώ ένα αλλά βλέπεις είναι και αυτό θέμα χρόνου.Κανονικά θα έπρεπε η μέρα να είχε 40 ώρες και εγώ άλλα δυό χέρια και άλλα δυό πόδια για να τα προλαβαίνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο ρε Περικλή , φοβερό . Οταν αξιωθώ να βρώ χρόνο και κάνω και μιά αυτοσχέδια γεώτρυση σε ένα κτηματάκι που έχω , σίγουρα θα επιστέψω για πληροφορίες.

  Μάρκο, μακάρι νάχε 40 ώρες η μέρα να προλαβέναμε όλα όσα θέλουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γειά σας παιδιά, και ευχαριστώ πραγματικά για τα σχόλια σας!
  Η ώρα είναι 21:25 το βράδυ και μόλις μπήκα σπίτι. Όλη την ημέρα ασχολήθηκα με εξωτερικές εργασίες και κάνοντας τώρα απολογισμό της ημέρας πρόλαβα να περαιώσω μόλις το ένα τρίτο των εργασιών που είχα προγραμματίσει!
  Οπότε καταλαβένετε ότι και 40 ώρες να είχε η ημέρα πάλι θα παραπονιόμασταν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. προσεχε μην κολήσεις και έσυ τα κόλπα του τσιγαρίδα . Εδώ στην Θήβα έχουμε και τον Σχη Τζήμα Χρ. απο το χωρίο σου πολύ καλό παιδι . βέβαια η θεσσαλία βγάζει πάντα αστέρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολυ εξυπνο φιλε!!
  μπραβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κανει και για κηροτικτης νομιζω για δοκιμασε να μας πεις.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλή κατασκευή αλλά έχεις υπολογίσει πόσα ευρώ ξοδεύει αυτό το αερόθερμο? Με έναν πρόχειρο υπολογισμό: 2kw X 12Ω Χ 60 μέρες Χ 0,081 € = 116 ευρώ σε δύο μήνες. Ξέρεις πόσα κιλά ζαρζαβατικά αγοράζεις με 116 ευρώ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φίλε ανώνυμε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν λειτουργεί. Αρκεί μια μικρή ηλιοφάνεια για να πιάσει θερμοκρασία. Αν δε, έχει ηλιοφάνεια όλη μέρα, το ανοίγω γιατί ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία. Μόνο το βράδυ χρειάζεται το αερόθερμο, στα 1000W, και σε θερμοκρασία 15-16 oC. Τα φυτά έχουν ανάγκη διαφοράς θερμοκρασίας την ημέρα με τη νύχτα τουλάχιστον 3-4 βαθμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νέες αναρτήσεις στο Email σας

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Μην επιχειρείτε τις ανωτέρω κατασκευές εάν δεν γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε και να χειρίζεστε σωστά και με ασφάλεια τα όποια εργαλεία απαιτούνται.
Σε καμιά περίπτωση δεν προτρέπω κανέναν στην αντιγραφή ή την εξαρχής δημιουργία οποιασδήποτε κατασκευής

ΔΕΝ ΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.


Οι κατασκευές παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν ιδέες δημιουργικότητας καθώς και για να τύχουν βελτιωτικών επεμβάσεων,
με τον ίδιο τρόπο που παίρνω κι εγώ ιδέες από άλλους ερασιτέχνες κατασκευαστές στο διαδίκτυο.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση,
με την υποχρέωση αναφοράς της πηγής προέλευσης.

All rights reserved
05/04/2008


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Δεν αναλαμβάνω την επ΄ αμοιβή κατασκευή καμίας από τις "πατέντες".
Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει κάποια πληροφορία ή συμβουλή (μέσω email).